Satakielikuukausi juhlii Suomen kielellistä moninaisuutta

Tämä teksti on Satakielikuukauden julkaisuvapaa tiedote, päivätty 19.1.2016

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta

Satakielikuukausi on mm. näyttelyitä, runoiltoja, kirjailijatapaamisia, satutunteja, sekä luentoja, tietoiskuja, seminaareja ja keskusteluita. Tapahtuma leviää kulttuurikeskuksiin ja kirjastoihin sekä kouluihin, lehtien sivuille, koteihin ja työpaikoille. Monille paikkakunnille leviävä tapahtuma starttaa Äidinkielen päivänä 21.2. ja päättyy Kansainvälisen runon päivän ja Rasismin vastaisen päivän tilaisuuksiin 21.3.

Suomi on nykyisin satojen kielten maa, ja kielten moninaisuus näkyy kaikkialla. Satakielikuukausi on verkostomainen festivaali, joka juhlii tätä kielellistä rikkautta ja tuo esiin monikielisyyden tuottamia asioita ja ilmiöitä.

Satakielikuukausi muistuttaa jokaiselle kuuluvasta oikeudesta äidinkieleen. Se on olennainen myös kirjailijoille ja muille taiteilijoille, joille kieli on ilmaisun väline. Kuukauden keskustelut avaavat näkymiä monikielisyyden tukemiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa unohtamatta historiallista monikielisyyttämme, saamelais- ja romanikieliä sekä viittomakieliä. Tuomme esiin kielten kääntämisen ja tulkkaamisen keskeistä roolia merkitysten välittämisessä ihmisten ja kulttuurien välillä. Suomessa ja eri Pohjoismaissa asuvien, eri kielillä kirjoittavien kirjailijoiden työn kautta nostamme esiin myös kysymyksen: ”Mitä tapahtuu kielen merkityksille kun asiat siirtyvät toiseen kulttuuriin ja kontekstiin?”

Sosiaalisessa mediassa Satakielikuukausi kutsuu jakamaan ajatuksia, tapahtumia ja ehdotuksia niistä isoista ja pienistä asioista, joita jokainen monikielisyyden kanssa elävä voi tehdä.

Satakielikuukausi järjestetään 2016 toista kertaa. Kielten merkitys näkyvät ja kuuluvat taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta ainakin Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Jyväskylässä, Pietarsaaressa, Korsnäsissä ja Vaasassa.

Satakielikuukauden pääjärjestäjät ovat Kulttuurikeskus Caisa, Kulttuuria kaikille -palvelu sekä Kulttuurikeskukset Stoa ja Vuotalo. Kuukautta koordinoi Kulttuurikeskus Caisa. Satakielikuukauden yhteistyökumppanit ovat Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin kulttuurikeskus, Pietarsaaren kirjasto, Espoon kaupunginkirjasto, Jyväskylän yliopisto, Pohjanmaan liitto, Lukukeskus, Familia ry, pääkaupunkiseudun nuoriso- ja kulttuuritoimet sekä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura.

Poimintoja Satakielikuukauden ohjelmasta

26.-27.2. Watti Walopää ja kadonnut hehku. Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki. Klovneriaa, taikuutta ja teatteri yhdistelevä lastenesitys englannin, venäjän, kiinan ja viron kielellä.

21.2.-21.3. Active library.  Jyvässeudun oman äidinkielen opetuksen esittäytyessä kieltä opetellaan maalaten, laulaen, animaatioin ja draaman avulla. Mukana Jyväskylän opetusvirasto, kaupunginkirjasto ja yliopisto. Lisätietoa Actlib-hankkeesta: https://peda.net/oppimateriaalit/kirja-arkku

18.3. Kirjailijat ilman rajoja-seminaari, Pohjoismainen kulttuurikeskus, Helsinki. Seminaarissa pohditaan eri Pohjoismaissa työskentelevien, omilla äidinkielillään kirjoittavien erimaalaisten kirjailijoiden asemaa.

19.3. HELSign – Viittomakielen kulttuurin tapahtuma, Stoa, Helsinki. Viittomakielisiä taiteenmuotoja ja kulttuuria esittelevään tapahtumaan ovat tervetulleita kaikenikäiset, kuurot ja kuulevat.

Koko ohjelma:

https://satakielikuukausi.wordpress.com/

Satakielikuukausi Facebookissa:

https://www.facebook.com/satakielikuukausi?fref=ts

Lisätiedot:

Tomi Purovaara, ma. johtaja, Kulttuurikeskus Caisa, puh. (09) 310 37501, tomi.purovaara@hel.fi

Scroll to Top
Skip to content