Kulttuuria kaikille -palvelu haastaa lasten ja nuorten kanssa työskentelevät viettämään Satakielikuukautta.
Satakielikuukausi juhlistaa erilaisia äidinkieliä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta ympäri Suomen levittäytyvissä tapahtumissa, joissa korostuvat kielten ja taiteen merkitys, kohtaaminen ja yhdessä tekeminen. Festivaalikuukausi alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21. helmikuuta ja päättyy maalikuun 21. päivänä, jona vietetään maailman runouden päivää ja YK:n maailman rasismin vastaista päivää.
Satakielikuukausi on oiva tilaisuus juhlistaa kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta myös kouluissa, varhaiskasvatuksessa sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnassa. Teemakuukauden tapahtumat tarjoavat opetusalan, varhaiskasvatuksen ja nuorisotyön toimijoille mahdollisuuksia tutustuttaa lapsia ja nuoria uusiin taide- ja kulttuurikokemuksiin yhä moninaistuvassa kieliympäristössämme. Samalla Satakielikuukausi rohkaisee pohtimaan kielten ja kielellisen identiteetin merkitystä osana turvallisuuden, osallisuuden ja kuuluvuuden tunteita.
Kulttuuria kaikille -palvelu haastaa lasten ja nuorten parissa työskentelevät osallistumaan Satakielikuukauteen monikielisten leikkien, tehtävien, pelien ja lukutuokioiden kautta. Tekemällä ja kokemalla voidaan esimerkiksi tutkia sitä, miltä kieli kuulostaa, näyttää ja tuntuu.
Satakielikuukauden verkkosivut ovat muuttaneet uuteen osoitteeseen www.satakielikuukausi.fi. Verkkosivuilla ja Satakielikuukauden Facebookissa julkaistaan poimintoja teemakuukauden tapahtumista, joihin voi ottaa osaa yksin tai yhdessä, verkossa tai lähiseudulla.
Satakielikuukautta koordinoi Monikielinen kirjasto yhdessä Kulttuuria kaikille– palvelun kanssa.
Esimerkkejä monikielisistä leikkihaasteista:
1. Monikielinen satutunti
Järjestäkää yksi tai useampi satutunti, jossa satua kuullaan, luetaan tai kerrotaan kahdella kielellä. Myös aikuiset kuuntelevat mielellään ääneen luettuja tarinoita.
Satakielikuukauden ohjelmasta löytyy satutuokioita eri kielillä.
Ad Astran verkkosivuilta löytyy juhlapyhiin liittyviä satuja suomeksi, arabiaksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Kuuntele Ad astran digitaalisia juhlasatuja viidellä eri kielellä.
Yle Areenasta voi katsella satuja suomalaisella viittomakielellä.
2. Lukudiplomi
Suorittakaa yksin tai ryhmässä monikielinen satudiplomi ja laittakaa esille satudiplomin kuvakirjoja eri kielillä. Satudiplomin saat, kun kuuntelet tai luet kymmenen (10) kirjaa. Lapsiryhmät saavat ryhmädiplomin.
Voit valita kirjat lukudiplomi-kirjalistalta tai valita muita kirjoja. Klikkaamalla kirjan kansikuvaa saat linkin kirjan saatavuustietoihin: jos kirjasta on kieliversioita, on saatavuustietojen yläpuolella linkki nimeltään “monikielinen haku.” Jos kirjasta on äänikirja tai e-kirja, voit kuunnella tai lukea myös sen. Kirjan voi lukea millä tahansa kielellä. Osa kirjoista löytyy myös Celia-äänikirjoina. Celia-tunnukset voit saada, jos sinulla on lukivaikeus tai jokin muu lukemiseen liittyvä este. Lisätietoa äänikirjasto Celiasta.
3. Uusien kielten opiskelu
Opettakaa toisillenne sanoja ja lauseita eri kielillä tai opiskelkaa yhdessä yleisimmät tervehdykset kokonaan uudella kielellä.
Sano se saameksi on moderni saamenkielinen fraasisanakirja. Sivustolla voi opiskella yleisimmät tervehdykset pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen kielillä.
4. Monikielinen kirjanäyttely
Lainatkaa kirjastosta eri kielisiä kirjoja. Kartoittakaa mitä kieliä lapset ja aikuiset luokassa tai ryhmässä osaavat: löydättekö kirjastosta kirjoja kaikilla kielillä? Lisäksi voitte etsiä kiinnostavia kirjoja vielä 10 muulla kielellä. Koostakaa lainatuista kirjoista monikielinen kirjanäyttely ja tutustukaa teoksiin yhdessä.
Kirjoja etsiessä kannattaa tutustua Monikielisen kirjaston palveluihin.
5. Keksikää ja toteuttakaa oma monikielinen leikki tai tapahtuma
Kielellisen rikkauden edistämiseen liittyviä tapahtumia, ajatuksia ja tempauksia voi jakaa kaikkien iloksi ja inspiraatioksi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SatakieliKuukausi, #FlerspråkighetsMånaden ja #MultilingualMonth.
Tapahtumien yhteydessä voi käyttää Satakielikuukauden logoja.