Satakielikuukausi käynnistyy vuosittain 21. helmikuuta ja on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus. Mukaan ilmoitettuja tapahtumia ja hankkeita yhdistää se, että ne tavalla tai toisella huomioivat kielellisen moninaisuuden ja äidinkielen merkityksen.

Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi antamalla aiheeseen liittyviä lukuvinkkejä, järjestämällä aineistonäyttelyitä ja pitämällä monikielisiä satutuokioita. Museot voivat järjestää erikielisiä työpajoja, opastettuja kierroksia tai keskustelutilaisuuksia.

Koulut voivat osallistua teemapäivin, näyttelyin, kutsumalla monikielisyyden asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta. Muutkin kulttuuritoimijat ovat tervetulleita osallistumaan vastaavanlaisella ohjelmalla.

Satakielikuukausi toteutetaan siihen osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella. Järjestävä taho vastaa omasta tiedotuksestaan ja ilmoittaa tapahtuman julkaistavaksi sivuston www.satakielikuukausi.fi kautta.

Vinkkejä kuinka kirjastot voivat osallistua, on koottu kirjastot.fi-sivustolle uutiseen, joka pohjautuu 1.11.2023 järjestettyyn etäkahvitilaisuuteen.

Voit osallistua myös jakamalla monikielisyyteen liittyvää aineistoa, kuvia, tekstejä tai pohdintoja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #Satakielikuukausi #monikielisyys ja Facebook-sivuilla www.facebook.com/satakielikuukausi

Ilmoita tapahtuma

Ohje järjestäjille:

Logot

Satakielikuukausi-logoja voi käyttää vapaasti. Logo: Daniel Malpica ja Outi Korhonen. Juhlavuoden logo: Daniel Malpica.

Lehdistötiedote

TIEDOTE / PRESSMEDDELANDE / PRESS RELEASE 10.2.2025

På svenska.
In English.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta 21.2.–21.3.

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna yhdettätoista kertaa.

Kulttuurilaitoksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2025 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasismin vastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2025. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta.

Satakielikuukauden ohjelma on monipuolinen kattaus esitelmiä, keskusteluja, satutunteja, näyttelyitä ja työpajoja. Tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden rikkautta, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen. Satakielikuukauden verkkosivuilla ja Satakielikuukauden Facebook-sivuilla julkaistaan poimintoja teemakuukauden tapahtumista. Verkkosivuilla kaikki Satakielikuukauden ohjelmaan ilmoitetut tapahtumat julkaistaan viimeistään 17.2.

Näyttelyitä, lukuhetkiä ja muita tapahtumia järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomea pääkaupunkiseudulta Tornioon ja Vaasasta Lieksaan.

Poimintoja ohjelmasta:

  • Duo Musaico: Kuka minä olen? Monikielinen tanssi-, musiikki- ja teatteriesitys 4.3. klo 17.30–18.10, Porvoon pääkirjasto
  • Satakielikuukauden yhteislaulut 13.3. klo 13.30–14.30 Turun pääkirjasto
  • Kirjailija kielten välissä – The writer in-between languages. Paneelikeskustelu monikielisyydestä osana kirjoittajan identiteettiä ja työprosessia. 15.3. klo 13–15, Jyväskylän kaupungin pääkirjasto.
  • Ukrainalainen lasten teatterikerho Naamiot, 21.2., 28.2., 7.3., 14.3. ja 21.3., Entressen kirjasto, Espoo
  • Selkolukupiiri – Lukupiiri selkosuomella. 26.2. ja 19.3. klo 17–18.30, Sellon kirjasto, Espoo.
  • Kaiti Tornionlaakson myseymhiin -juhlapäivä/festdag. Tapahtumassa julkaistaan Tornionlaakson museon uusi meänkielinen opaskirja ja sen audio-opas. 26.2. museo auki klo 11–19, ohjelmallinen osuus alkaa klo 18.00. Tornionlaakson museo – Tornedalens museum.
  • Monet kirjastot järjestävät esimerkiksi arabian-, ukrainan-, albanian-, kiinan-, vietnamin-, venäjän- ja espanjankielisiä satuhetkiä tai lukupiirejä.

Satakielikuukautta koordinoi Monikielinen kirjasto yhdessä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa. Festivaalia on vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Tule mukaan monikieliseen juhlahumuun!

Voit osallistua myös jakamalla monikielisyyteen liittyvää aineistoa, kuvia, tekstejä tai pohdintoja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #Satakielikuukausi #FlerspråkighetsMånaden #MultilingualMonth #Flerspråkighet #monikielisyys.

Lisätiedot

Ohjelma, blogit ja tietoa Satakielikuukausi -verkkosivuilla.
Satakielikuukauden facebook-sivu.
Monikielinen kirjasto monikielinen.kirjasto@hel.fi.

Award programs

For inquiries about lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec.

Events

For inquiries about lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec.

Press & Media

For inquiries about lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec.

Reprints

For inquiries about lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec.

Scroll to Top
Skip to content